Op dinsdag 6 en woensdag 7 december brachten 17 Nederlandse toeleveranciers aan de olie- & gasindustrie een bezoek aan Koeweit. Het bezoek werd georganiseerd door het FME-exportplatform Dutch Energy Solutions. Dutch Energy Solutions is in 2009 opgericht door FME in samenwerking met branche organisatie IRO. Het programma werd samen met locale partner EIN Enterprise en de Nederlandse Ambassade in Koeweit georganiseerd .

De delegatie werd enthousiast geleid door Z.E. Frans Potuyt, de Nederlandse Ambassadeur in Koeweit. Gezamenlijk werden de relaties aangehaald met Petrochemical Industries Company K.S.C. (PIC), Kuwait National Petroleum Company (KNPC), Kuwait Oil Company (KOC), Kuwait Gulf Oil Company (KGOC),  Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (KUFPEC) en EPC contractor Fluor.

Langjarige relatie

Het bezoek aan Koeweit was een vervolg op een langjarige relatie die met de Nationale Oil companies (de zogenaamde K-companies) is opgebouwd. Zo werden in 2011 en 2013 ook al bezoeken gebracht aan Koeweit en is tijdens een  missie onder leiding van minister Kamp in 2014 een MoU ondertekend met het ministerie van Energie in Koeweit. In 2012 en in mei 2016 heeft een delegatie vanuit Koeweit een bezoek gebracht aan Nederland.

Stijgende lijn

Wereldwijd staan vanwege de lage olieprijs veel olie- en gasgerelateerde projecten on hold. In Koeweit is echter een stijgende lijn te zien in de  olie- en gasindustrie, evenals een groeiende belangstelling voor renewables, met name voor de solarindustrie.

Delegatie

Vanuit Nederlandse zijde hebben de volgende bedrijven deelgenomen aan deze missie: