Bericht van de Nederlandse ambassade in Israël:

Vanuit de Nederlandse ambassade in Israël stellen we u graag op de hoogte van de ontwikkelingen in de Israëlische gassector en daaruit voortvloeiende kansen voor Nederlandse bedrijven.

Ontwikkelingen en kansen gassector Israël In 2009 en 2010 zijn twee grote gasvelden gevonden voor de kust van Israël: Tamar en Leviathan. Tamar heeft volgens de Israëlische National Gas Authority (NGA) ongeveer 280 BCM aan gas. Uit dit veld wordt sinds 2013 gas gewonnen. Leviathan heeft volgens de laatste schattingen nog twee keer zoveel gas. De eigenaren (de Delek Group) hopen in 2016 of 2017 met de winning te beginnen. Daarnaast is de verwachting dat er nog verschillende andere velden gevonden zullen worden.

De Israëlische overheid staat de eigenaren van de velden toe 40 procent van het gas te exporteren. Het grootste deel van de export van het gas zal waarschijnlijk binnen de Oost Mediterane regio blijven. De eerste overeenkomsten voor export van kleine hoeveelheden gas naar de Palestijnse gebieden en Jordanië zijn al gesloten, en er liggen letters of intent voor de export van grotere hoeveelheden naar Egypte en Jordanië. Ook Turkije is mogelijk een toekomstige importeur van Israëlisch gas.

Kansen
De recente ontwikkelingen bieden in up-, mid- én downstream grote kansen. Een aantal voorbeelden:
– De verwachting van de Israëlische National Gas Authority is dat er de komende vier jaar 7-8 miljard dollar geïnvesteerd zal worden door de eigenaren van de gasveleden Leviathan en Tamar om (verdere) winning en transport van gas mogelijk te maken.

– Vanwege antitrust wetgeving moet de Delek-Group (eigenaren van het grootste deel van de winbare gasvelden in Israëlische wateren) binnenkort twee velden verkopen.

– Houders van licenties om te zoeken naar andere velden in Israëlische wateren zijn op zoek naar geschikte buitenlandse partners met de juiste expertise.

– De lokale infrastructuur voor het verbinden van kleine afnemers/huishoudens aan het gasnetwerk moet voor een belangrijk deel nog worden aangelegd.

– Israel Natural Gas Lines is bezig met het aanleggen van nieuwe gasleidingen, zowel voor uitbreiding van de capaciteit binnen Israël als om de export naar Jordanië mogelijk te maken.

Bijeenkomsten Vanwege de grote ontwikkelingen zijn er in de maand­en november en december drie conferenties met mogelijke relevantie voor uw bedrijf of organisatie.

– De Israel Energy & Business Conference (Tel Aviv, 3-4 november, klik hier voor het programma) heeft een focus op olie en gas. De grotere bedrijven in de Israëlische energiesector, beleidsmakers en financiële instellingen zijn hier vertegenwoordigd.

Meer info: http://www.energianews.com/energy2014/convention.htm

–      De Universal Oil & Gas Conference (Dode Zee, 18-20 november, klik hier voor voorlopig programma) richt zich op upstream-bedrijven in de olie- en gassectoren.

Meer info: http://www.universaloilgas.com/

–      Tijdens de Israel Energy Week wordt er een evenement georganiseerd voor downstream gasbedrijven. Het heeft plaats op 8 of 9 december. Details worden nog bekend gemaakt.

Wat kan de ambassade u bieden? Wij helpen u graag met de volgende zaken:

–      Meer informatie over ontwikkelingen en kansen in de Israëlische gassector.
–      Vinden van en faciliteren contact met relevante partners aan Israëlische zijde.
–      Registratie (met korting) voor conferenties en faciliteren verblijf.
–      Nederlands netwerkevenement bij conferenties voor het leggen/bestendigen van contacten in de Israëlische gassector.
–      Voor sprekers op een van de conferenties en/of Nederlands side-event is het mogelijk reis- en verblijfskosten te vergoeden. We horen het graag als u interesse heeft.

Mocht u interesse of verdere vragen hebben, gelieve contact op te nemen met Bas Heerma van Voss via bas.heermavanvoss@minbuza.nl