Op 21 februari hebben vijf toeleveranciers in de olie- en gasindustrie onder aanvoering van FME-exportplatform Dutch Energy Solutions een ‘Partners for International Business’ (PIB) samenwerkingsverband ondertekend met RVO. Het doel is om nieuwe business te ontwikkelen op de kansrijke energiemarkt in Iran. Met het PIB-programma wil het platform Nederlandse energiegerelateerde kennis en producten leveren aan Iraanse bedrijven.
Met een driejarig programma profiteren Nederlandse technologiebedrijven van diplomatieke en financiële ondersteuning, marktkennis en deelname aan diverse activiteiten die door DES worden georganiseerd, zoals handelsmissies, seminars en een Holland Paviljoen op Iraanse beurzen. Zo is het collectief van 6 tot en met 9 mei aanstaande vertegenwoordigd op de Iran Oil Show in Teheran.

Na jaren van onderhandelen is in 2016 een internationaal akkoord bereikt met Iran en zijn de sancties opgeschort. Iran, met de grootste gasreserves ter wereld, is voornemens om de komende decennia voor zo’n 200 miljard dollar te investeren in hun olie- gasindustrie. Voor de Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie betekent dit dat er kansen zijn op nieuwe Iraanse projecten. Bedrijven die zaken gaan doen in Iran moeten zich goed verdiepen in de Iraanse (zaken)cultuur, markt, wetgeving en het feit dat er nog bepaalde sancties van kracht zijn. Ruben Dubelaar, manager FME Internationaal Ondernemen: “Iran is een lastige markt met thans veel onduidelijkheden, maar zeker ook met veel potentie. FME Dutch Energy Solutions helpt bedrijven met zaken uit te zoeken en transparant te maken, met het bouwen van een relatienetwerk en dus via een publiek private samenwerking zo goed mogelijk op weg te helpen.”

Business Development Group Iran
Om de krachten te bundelen voor de uitdagingen die Iraanse markt biedt is onder het FME exportplatform Dutch Energy Solutions (DES) een Business Development Group Iran opgericht. Deze Business Development Group DES heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een meerjarig programma ontwikkeld op Iran.