Op 27 en 28 februari brengt minister Al Mansoori van het ministerie van Economische Zaken in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een bezoek aan Nederland om meer kennis te nemen van wat de Nederlandse bedrijven kunnen betekenen op het gebied van Innovatie en Smart Cities voor de VAE.

FME Smart City seminar
Op maandag 27 februari organiseerde FME een seminar over dit thema, waarbij FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink de goede bilaterale betrekkingen tussen Nederland en de VAE benadrukte die met name worden ingegeven door handel en investeringen.

Ondertekening Memorandum of Understanding
Tijdens het seminar werd door minister Kamp van Economische Zaken en minister Al Mansoori een Memorandum of Understanding (MoU) op het gebied van innovatie ondertekend waarin als prioriteitssectoren Energy, Food & Water, Aerospace & Aviation en Life Science & Health zijn opgenomen.
De FME-leden VDL Bus & Coach, Priva, Philips Lighting en Care IQ hebben tijdens het seminar een pitch gehouden over de genoemde onderwerpen, aangevuld met presentaties van TNO en de Netherlands Aerospace Group NAG)/Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Ambitie VAE: meest innovatieve land ter wereld
Nederland en de VAE onderhouden goede betrekkingen met elkaar. De bilaterale handel bedroeg circa 4 miljard euro in 2015 (CBS). De VAE is daarbij de grootste exportmarkt binnen de Golfregio (meer dan 2,9 miljard euro in 2015). Meer dan 40% van alle Nederlandse export naar de Golfregio gaat naar de VAE. De VAE alleen al zijn – na Turkije – de tweede exportmarkt voor Nederland het gehele Midden Oosten en Noord Afrika.
46% van Nederlandse export naar de VAE betreft machines en transportmateriaal. De export vanuit Nederland naar de VAE steeg in 2015 in lijn met de langjarige trend met 6.2%. Ruim 200 Nederlandse bedrijven zijn gevestigd in de VAE en mede ingegeven door de verdere diversificatie van de economie, biedt de VAE Nederland goede en langdurige handelskansen. In het VAE Visie 2021 plan, dat in 2014 in de Emiraten is gelanceerd, is de National Innovation Strategy opgenomen, zodat de Verenigde Arabische Emiraten in 2021 tot een van ’s werelds meest innovatieve landen zullen behoren. In de komende jaren zal 80 miljard dollar worden geïnvesteerd in onder andere scholing, gezondheid, energie, transport, luchtvaart en water.

Vervolg: uitgaande missie naar de VAE
Op 13 en 14 maart aanstaande zal een Nederlandse handelsdelegatie met de focus op energie naar de VAE afreizen. Deze missie wordt georganiseerd door het FME-exportplatform Dutch Energy Solutions dat sinds 2009 een tiental handelsmissies en beursinzendingen heeft georganiseerd naar de Verenigde Arabische Emiraten.