Tijdens de economische missie met Minister Ploumen en Burgemeester Aboutaleb naar de Verenigde Arabische Emiraten organiseerde Dutch Energy Solutions een driedaags programma voor de sector gastechnologie. Dit programma werd op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) georganiseerd, in het verlengde van het Partners for International Business (PIB) programma voor Dutch Energy Solutions dat in december jl. werd ondertekend.

Op 30 en 31 maart bracht Minister Ploumen van Buitenlandse Handel samen met Burgemeester Aboutaleb een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. FME/Dutch Energy Solutions organiseerde tijdens deze missie samen met lokale partner EIN Enterprise en de Nederlandse Ambassade in Abu Dhabi een succesvol een programma voor de Nederlandse toeleveranciers in de gastechnologie sector.

De 17 deelnemende bedrijven, waar onder Brooks Instrument, van Oord Offshore en kennisinstituut TNO, kijken met een positief gevoel terug op de missie waarin high level business meetings werden georganiseerd bij de ADNOC companies GASCO, ADMA-OPCO, ZADCO, TAKREER, ADGAS en ADCO, alsmede Emirates LNG, Chemaweyaat en EPC contractor NPCC.

Opgebouwde relatie Dutch Energy Solutions in de VAE
In de afgelopen jaren hebben Nederlandse bedrijven delegaties onder de vlag van Dutch Energy Solutions meerdere malen een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het bijzonder aan de ADNOC bedrijven gebracht. Het doel van deze bezoeken was het opbouwen van een langdurige samenwerking met een focus op de ontwikkelingen in de Golf regio op innovatie en energie-efficiënte oplossingen. Een delegatie van Nederlandse toeleveranciers in de olie-en gas industrie presenteerde zich onder meer bij de ADNOC Group tijdens het staatsbezoek van de Nederlandse koninklijke familie aan Abu Dhabi in 2012.

Dutch Energy Solutions
Dutch Energy Solutions (DES) is in 2009 opgericht door FME in samenwerking met de IRO (brancheorganisatie van de Nederlandse olie- en gasindustrie-bedrijven) en het ministerie van Economische Zaken onder het zogeheten 2g@there-programma van de overheid. Het DES-programma was een driejarig programma dat in 2012 afliep. In overleg met bedrijven onder Dutch Energy Solutions is het exportplatform Dutch Energy Solutions in 2012 privaat voortgezet, waarbij FME het secretariaat voerde. Het nieuwe ‘Partners for International Business’-programma, dat op 3 december 2014 is ondertekend, is opnieuw een driejarig programma. De focus ligt op gastechnologie en is gericht op Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. EIN Enterprise is de lokale partner van Dutch Energy Solutions en is gevestigd in de VAE.

FME
De ondernemersorganisatie FME mobiliseert en verbindt de technologische industrie voor elke vraag of uitdaging die de wereld van vandaag en morgen heeft. Om zo de verdienkracht van individuele leden en de industrie als collectief te vergroten. FME maakt zich sterk voor zo’n 2.300 lidbedrijven (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 225.000 vaste medewerkers. Ook 100 brancheorganisaties zijn aangesloten bij FME. De totale omzet van de lidbedrijven bedraagt bijna 70 miljard euro, waarvan meer dan 60 procent in het buitenland wordt behaald. Met lobby, advies en diensten draagt FME bij aan de innovatie- en exportmogelijkheden van haar leden.