Een delegatie van Nederlandse bedrijven in de gassector bezocht van 14-18 maart Peru en Bolivia. In deze week maakte de Nederlandse delegatie kennis met de belangrijkste spelers in de Boliviaanse en Peruaanse gassector. Middels presentaties en veldbezoeken en individuele afspraken om meer diepgaande informatie te krijgen over de uitdagingen waarvoor de Boliviaanse en Peruaanse gassector staan, werden ingangen gecreëerd om samenwerkingsverbanden aan te gaan. De missie werd door FME/Dutch Energy Solutions georganiseerd op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met Transfer Latin Business Consultancy en de Nederlandse Ambassade in Peru en Bolivia. De missie was een groot succes, en werd ook in Zuid Amerika uitgelicht in de media. Lees onder andere meer hier, hier en hier (Spaanstalig).

IMG-20160317-WA0001

Kansen voor de Nederlandse gassector
Zowel Bolivia als Peru hebben een schone en goedkope bron van energie, maar het gebruik is beperkt tot de grootstedelijke gebieden. Door de invoering van nieuwe technologie en kennis met betrekking tot  het vloeibaar maken, opslag en transport  van aardgas door de Nederlandse gassector kan de ontwikkeling van de landelijke gebieden van zowel Bolivia en Peru versneld worden.
Ondanks het feit dat de Peruaanse overheid aardgas ziet als schone en goedkope bron van energie en derhalve een pro-gas beleid voert teneinde massale huisaansluitingen te realiseren, kampt het land met problemen bij de distributie ervan. Ook de Boliviaanse regering gelooft net als Peru in aardgas als de belangrijkste energiebron en heeft als streven massale huisaansluitingen, maar bewandelt een andere weg door nationalisatie van de sector.

Bolivia Peru

Enkele reacties van deelnemers (engels):

Henk Barentsen, Director Sales & Finance at NMI Euroloop Services
“Thank you Transfer/Terwel/FME for all your effort in organizing and arranging an amazing trade mission to Peru and Bolivia. Both trips were excellent too. I especially want to give my compliments to you for arranging really good meetings. I do expect to get results out of them.”

Dhr. Chris Klukkert, Business Development Oil & Gas Processing Frames Group
“Interesting week with valuable meetings and contacts. Arrangements made by Transfer LBC/FME and embassy where great.”

Mw. Juanita Karreman, Vice-President Hint Engineering
“The mission to Peru and Bolivia was organized by Transfer LBC/FME. I’ve joined many missions but I must say that Transfer LBC is adding extra value. They invest time and effort to get to know your business, they want to meet your expectations. And they did. We had meetings with the key persons of the organizations we focus on. Also during the trip they managed to organize extra meetings in a short period. Couldn’t done it better myself.”

Dutch Energy Solutions
Dutch Energy Solutions (DES) is in 2009 opgericht door FME in samenwerking met de IRO (brancheorganisatie van de Nederlandse olie- en gasindustrie-bedrijven) en het ministerie van Economische Zaken. Met de Nederlandse overheid is een ‘Partners for International Business’-programma op gastechnologie afgesloten, met een focus op de Golfregio. Nederlandse bedrijven in de gastechnologie sector zijn wereldwijd betrokken bij aansprekende projecten.

Bolivia Peru 2

Bezoek aan Perupetro

FME
De ondernemersorganisatie FME mobiliseert en verbindt de technologische industrie voor elke vraag of uitdaging die de wereld van vandaag en morgen heeft. Om zo de verdienkracht van individuele leden en de industrie als collectief te vergroten. FME maakt zich sterk voor zo’n 2.200 lidbedrijven (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 220.000 vaste medewerkers. Ook 80 brancheorganisaties zijn aangesloten bij FME. De totale omzet van de lidbedrijven bedraagt bijna 70 miljard euro, waarvan meer dan 60 procent in het buitenland wordt behaald. Met lobby, advies en diensten draagt FME bij aan de innovatie- en exportmogelijkheden van haar leden.