‘Het bezoek dat Minister Kamp van Economische Zaken momenteel brengt aan Iran  in het kader van de GECF top (Gas Exporting Countries Forum) biedt een uitstekende gelegenheid voor de Nederlandse olie- en gasindustrie om relaties met eindklanten en lokale contractors aan te halen voor de projecten die aanstaande zijn in Iran, na de opschorting van het sanctieregime’ zegt Micha van Lin van FME. Op dit moment zijn de sancties op goederen, entiteiten en financiële transacties nog volledig van toepassing, maar naar verwachting zullen de buitenlandse investeringen na het opschorten van de sancties oplopen tot 200 miljard dollar in 2020 waarbij Iran met name op zoek is naar expertise en technologieën vanuit Westerse landen. Van Lin, hoofd Afdeling Internationaal ondernemen van FME en expert op het gebied van sanctiebeleid en exportcontrole, was nauw betrokken bij de voorbereidingen van de missie en reist mee met de delegatie.

Afgelopen zomer is er een akkoord gesloten met Iran ten aanzien van hun nucleaire programma. Nadat Iran de afspraken uit het akkoord is nagekomen zal een stapsgewijze sanctieverlichting in werking worden gezet. Het nucleaire akkoord met Iran wordt in verschillende fases uitgevoerd. Na inspecties van het Atoom Agentschap in het voorjaar van 2016 is het mogelijk dat de VN sancties worden opgeschort (niet opgeheven). Bij het niet voldoen aan de afspraken kunnen de sancties meteen weer worden geïmplementeerd (snap-back provisie).

Iran heeft veel belangstelling om zaken te doen met Nederland. ‘Ze zijn erg geïnteresseerd om de relatie te herstellen’, aldus Minister Kamp, die onder andere verschillende projecten besprak met de managing director van de National Iranian Gas Company.

Ruim 70 Nederlandse bedrijven, voornamelijk bestaande uit toeleveranciers in de olie- en gasindustrie, vergezelden Minister Kamp tijdens zijn bezoek aan Iran. Tijdens een ronde tafelsessie werd kennis uitgewisseld over de modernste technologieën en het ontwikkelen van trainingsprogramma’s. Een toekomstige rol hierin is mogelijk weggelegd voor het FME-exportplatform Dutch Energy Solutions, dat sinds 2009 actief is in de Golfregio.