Gedegen voorbereiding en intensieve samenwerking brengen Mexicaanse en Nederlandse ondernemers en managers in de energiesector op unieke wijze dichter bij elkaar. In juli ging in Mexico een programma van start, waar u aan mee kan doen door een Mexicaanse manager een traineeship te bieden.

Tijdens het Mexico-Netherlands Strategic Programme for Energy Executives Training (EET) zijn kennis en begrip van elkaars manier van ondernemen de sleutel tot succes.
Op 3 juli gaven de Nederlandse Energie Attaché Simone Landhuis en Nicole David, Directeur Foreign Investors Relations van het Federale Ministerie van Energie van Mexico, in Mexico City het startsein voor het programma.

Het programma biedt de enthousiaste groep deelnemers een unieke mogelijkheid om Nederlandse zakenpartners te vinden. Met die partners willen ze samen diensten aanbieden op de vernieuwde Mexicaanse energiemarkt. Als de deelnemer een traineeship kan volgen bij uw bedrijf komt u ook in korte tijd en tegen geringe kosten veel te weten over de ontwikkelingen in Mexico en de kansen voor u.

Mogelijkheden voor samenwerking
Na het startsein begon de 1-weekse trainingssessie in Mexico met 17 Mexicaanse deelnemers uit zowel de olie- en gassector als uit de hernieuwbare energiesector. Zij vertegenwoordigden alle disciplines: investeerders, ontwerpers, constructeurs en operators.
Nederlandse bedrijven (waaronder Van Oord en Shell) en mkb’ers die al actief zijn in Mexico gaven de deelnemers inzicht in hoe Nederlandse bedrijven samenwerken en feedback op hun bedrijfsideeën en persoonlijke ambities.
De presentaties en discussies verscherpten het beeld dat de deelnemers hadden van de veranderingen in de energiesector in hun eigen land, en de mogelijkheden om samen met Nederlandse ondernemers hun activiteiten in die sector op te schalen.

Oproep: stagebedrijven gezocht
De brug tussen de Nederlandse en Mexicaanse cultuur krijgt opnieuw de aandacht tijdens de tweede trainingsweek in oktober in Nederland. Dan gaan de deelnemers nog dieper in op de ontwikkelingen op de Mexicaanse en de Nederlandse energiemarkten.
Daarna volgen de managers een traineeship bij een Nederland bedrijf in de energiesector. RVO.nl zoekt nog naar bedrijven die een bedrijfsstage willen bieden. Heeft u interesse? Lees dan meer over het EET traineeship.

Kansen in de Mexicaanse energiesector
In de vernieuwde Mexicaanse energiesector worden Mexicaanse bedrijven uitgedaagd om samen te werken met partners uit de hele wereld. Samenwerking over de grenzen bleef tot nu toe beperkt tot de VS en enkele Latijns-Amerikaanse landen.
In het EET-programma komt ook de invloed van internationale oliebedrijven ter sprake wanneer zij toetreden tot de Mexicaanse energiesector. Internationale bedrijven dwingen hun Mexicaanse aannemers tot het navolgen van strikte regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en kwaliteit. Dit biedt kansen voor ondernemers om Mexicaanse bedrijven te helpen deze internationale normen op verantwoorde wijze te verankeren in hun alledaagse bedrijfsvoering.

Over EET
Mexico-Netherlands Strategic Programme for Energy Executives Training (EET) is een programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), in samenwerking met een consortium van Global Gas Networks Initiative (GGNI), Energy Delta Institute (EDI) en Marstrat. Het programma wordt ondersteund door bedrijven als Shell, Van Oord, IPS, TNO, GGNI en EDI.

EET is onderdeel van het werkplan dat de Mexicaanse en Nederlandse overheid zijn overeengekomen om de samenwerking tussen beide landen op het gebied van energie te versterken. Het werkplan komt voort uit het Memorandum of Understanding die minister Ploumen en de Mexicaanse Minister van Energy, Pedro Joaquín Coldwell, namens beide landen hebben ondertekend.